Menu

Ludbehandling af træ - Beskyt og behandl dit gulv med lud

Hvad er ludbehandling af træ, kan man selv gøre det, og er det en gode idé? Lad os gøre dig klogere på, om et ludbehandlet gulv er noget for dig, inden du vælger dit nye gulv. Hos Trækompagniet finder du mange smukke trægulve i massiv eg.

Hvad er lud?

Lud, også kaldet for kalkvand, er en tynd væske, som ligner vand, men som modsætningsvist er både ætsende og stærkt basisk. I Danmark bruger vi ofte lud til behandling af nåletræ.

Luden påføres således træet, hvor det trænger ned i porer og sprækker og hærder træet. I samspil med træets naturlige indhold af harpiks, vil skabes der en meget slidstærk overflade, som gør gulve ganske holdbare.

Når du behandler dit trægulv med lud, vil det høje kalkindhold forhindre gulvet i at gulne. Det betyder således, at det ikke i sig selv er luden, der lysner gulvet, men rettere det, der forhindrer gulvet i at blive gulligt over tid.

Ludbehandling af træ og gulv

Du kan med fordel vælge selv at ludbehandle eller købe et ludbehandlet gulv, hvis du drømmer om slidstærke og lyse gulve. Dog skal du altid være opmærksom på, hvilken træsort der er tale om, hvis du selv behandler det.

Lud er nemlig rigtig godt til behandling af gulve i træsorter som ask og bøg, men lav eksempelvis aldrig ludbehandling af trægulv i eg.

Dette skyldes, at egetræ helt naturligt er meget syreholdigt. Kommer du derfor det basiske lud på dit træ, vil der ske en kemisk proces, hvor syren i egen vil modarbejde basen, som vil skabe en farve, du ikke kan fjerne fra træet igen.

Lav selv ludbehandling af træ derhjemme

Vil du selv i gang med ludbehandling af træ, eksempelvis af dit gulv, så vær opmærksom på de faldgruber, som findes. Du bør nemlig ikke behandle med lud, hvis du:

Søg altid hjælp, hvis du er i tvivl. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser ved ludbehandling af træ.

Gulve fra Trækompagniet

Hos Trækompagniet arbejder vi udelukkende med egetræ. Derfor vil du også kun kunne finde egetræsgulve i vores kollektioner.

Vil du vide mere eller se vores gulve med egne øjne, kan du med fordel besøge vores showroom.

Få den bedste rådgivning

Vi har en stor passion for træ og har som mål at yde bæredygtige løsninger og opnå tilfredse kunder. Vi tilbyder rådgivning omkring valg af trægulve, lægning af trægulve, vedligeholdelse af trægulve og er med gennem hele processen

Tal med en ekspert