Dansk

FAQ

Hvilke fordele og ulemper er der ved et massivt trægulv?

 

Et massivt trægulv består af den samme træsort hele vejen igennem og er næsten uopslideligt. Det kan slibes rigtig mange gange. Et massivt trægulv er et naturprodukt, hvilket betyder, at det arbejder. Når luftfugtigheden stiger eller falder udover det normale (som er 35 til 65 % i relativ luftfugtighed som ofte sker i Danmark), skal du være forberedt på, at brædderne kan trække sig sammen eller udvide sig. Denne reaktion kan efterlade mindre eller større sprækker, svindrevner mellem brædderne eller danne såkaldt vaskebræt effekt.

Kan man montere massive plankegulve flydende?

Massive plankegulve må ikke limes i fer og not eller lægges som flydende gulv, fordi hvert bræt skal have mulighed for at bevæge sig individuelt. Massive gulve skal enten skures ned eller fuldlimes på et fast underlag.

Hvad er forskellen på en fuldlimet og en flydende/svømmende lægning?

Flydende eller svømmende lægning er den mest almindelige måde til at lægge trægulve på, fordi den er hurtig og nem. Fuldlimede gulve giver tilgengældt mange flere fordele. Fuldlimede gulve betyder at trægulvet er limet direkte ovenpå et fast undergulv (beton/spåndplader) (spånplader) Det giver en helt anden rumklang og derfor en meget bedre akustik i rummet. 

 

Fordele ved et fuldlimet gulv:

  • Meget bedre akustik i rummet. (Føles mere massivt) 
  • Man kan lægge gulvet ud i et - bl.a. igennem døråbninger.
  • Fravælge bundstykker i døråbninger og alu skinner ved klinker.
  • Mulighed for fuge ved overgang til evt. klinker.
  • Mere stabilitet.
  • Bedre varmeledning ved gulvvarme.
  • Montere køkken samt andre tunge møbler direkte på gulvet.
  • Behøver ikke fodliste. Nok med elastisk fuge langs vægge. 

 

FORSKELLEN PÅ FLYDENDE OG FULDLIMET GULV KAN OPLEVES I VORES SHOWROOM.

Kan man lægge massive plankegulve i forbindelse med gulvvarme?

Vi anbefaler ikke, at man lægger massive plankegulve ovenpå gulvvarme. Der er stor risiko for, at gulvet udvider sig og/eller trækker sig sammen i forbindelse med fyringssæsonen. Der er også stor risiko for, at plankerne kan revne i midten. De fleste problemer med massive plankegulve opstår i forbindelse med lægning oven på gulvvarme.

Hvad er et 10-brætsmål?

For at sikre, at gulvet har plads til at udvide sig som man må forvente i den fugtigste periode, skal man anvende et såkaldt 10-brætsmål. Man måler sammenlagt 10 brædders bredde, og lægger det ekstra luftrum til, som gulvet behøver for at kunne udvide sig. Dette mål skal producenten oplyse, og afhænger af, hvor brede plankerne er. Foreksempel hvis man skal lægge 20cm planker så skal 10 brædder fylde 2007mm.

Jeg har en strøafstand på 50-90cm. Hvad skal tykkelsen på plankerne være, for at sikre, at gulvet kommer til at ligge stabilt?

Ved en strøafstand på 50cm anbefaler vi at vælge 20-22 mm tykke gulvbrædder i hårdttræ. Gulvet skal dog være endnu tykkere, hvis træet stammer fra bløde træsorter som fyr, gran eller Douglas. Har du større afstand mellem støer/bjæker skal du op på 30mm.

Skal jeg vælge olierede gulve eller lakerede?

Der er fordele og ulemper med begge overflader. Lakerede gulve kan ikke behandles eller repareres partielt, hvilket er en ulempe. En anden ulempe er, at lakerede gulve hurtigere bliver slidt/ridset ved større trafik, som i gangarealer, ved vask og komfur i køkken eller indgangsparti. Fordelene med lak er, at gulvet kræver meget lidt vedligeholdelse de første år. Mange mener, at lakerede gulve ser lidt kunstige ud. Vi anbefaler at bruge hårdvoks olie som både er slidstærk og kræver mindre vedligeholdelse langsigtet

Olierede gulve skal vedligeholdes hvert år imens hårdtvoks olierede gulve kun kræver hvert andet/tredje år. Overfladen kan nemt opfriskes og repareres partielt. Vi anbefaler, at man vælger en olieret overflade med hårdtvoks, som er naturligt hærdet. Den har de fleste fordele.

Hvilken træsort skal jeg vælge?

Man kan dele træsorter op efter hårdhed. Hårdt træ, blødt træ og eksotisk træ. Eksotiske træsorter er som regel hårde, men er desværre sjældent fra bæredygtigt skovbrug, dvs. at de sjældent er korrekt certificerede. Hårdttræsorter, som vi kender det her i Europa, er typisk eg, ask, rubinia og bøg. Bløde træsorter er typisk fyr, gran og douglas, som alle er ca. dobbelt så bløde som f.eks. europæisk eg og ask. Vi anbefaler at man vælger trægulve produceret af hårde træsorter.

Kan jeg få mine gulvet behandlet eller vedligeholdt af jer?

Trækompagniet tilbyder at sørge for vedligeholdelsen af dine gulve. Vi kommer og behandler dit gulv når du ønsker det og vi kommer og behandler dine gulve løbende efter behov. Det er meget vigtigt at behandle sit gulv rigtigt fra starten. Trækompagniet har sine egne gulv plejeprodukter som garanterer at dine gulve holder i lang tid. (se vores webshop)

Hvilket garanti får jeg på gulve fra Trækompagniet?

Trækompagniet tager alle reklamationer alvorligt. Det er klart, at vi gerne vil undgå reklamationer, men er uheldet ude, så har vi 100 % backup fra vores producenter. Det er et helt afgørende parameter og noget som skal medtages i overvejelserne, når der skal investeres i et nyt gulv. Oveni garantierne fra producenterne har Trækompagniet sin egen parketsnedker, som kan reparere og ordne de fleste påførte skader på trægulve. På grund af den høje kvalitetskontrol af vores trægulve, får vi 80 % færre reklamationer end gennemsnitligt i branchen.

Få vores brochure

Close

Søgefelt

Få vores brochure Order our brochure Bestill brosjyren vår Ja, tak Yes please Ja takk